Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Fuat Saka - Ένας διάσημος Πόντιος μουσικός

Ο Fuat Saka γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1952.  Την πρώτη επαφή με την μουσική την είχε με το tanbur από τον πατέρα του. Έκανε ζωγραφική στην Πόλη και μουσική σε Γαλλία και Γερμανία.   Τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα δεν τον “βοηθούσαν” να παραμείνει στην Τουρκία και έτσι την δεκαετία του 80 ελέω χούντας διέφυγε στο εξωτερικό. Μετά από 20 χρόνια αυτοεξορίας και περιπλάνησης στην Ευρώπη επέστρεψε στην Τουρκία όπου και παντρεύτηκε την κοπέλα που αγάπησε και άφησε πίσω όταν έφευγε (Πόντιος καθότι).
Ο Fuat Saka  δημιούργησε τον πρώτο του δίσκο το 1982 και συνέχισε με άλλους 13. Έχει μελοποιήσει σημαντικούς Τούρκους ποιητές όπως ο Nazim Hikmet, Orhan Veli και άλλων.

Το μουσικό του έργο,  έντονα επηρεασμένο από την μουσική παράδοση που σχεδόν κυριαρχεί της Μαύρης Θάλασσας,  απέσπασε το 2000 βραβείο από το Tvuva Folkloric Reseasch Institute. (ερευνητικό ίδρυμα για την παραδοσιακή μουσική Truva). Συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς σε Ευρώπη και Τουρκία. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Μαρία Φαραντούρη στον δίσκο MOZAIK το 2004 και με τον λυράρη Κώστα Σιαμίδη στον δίσκο Lazutlar II το 2000.Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε εμφανίσεις σε Τουρκία και Ευρώπη. Μερικές και στην Ελλάδα.  

Από Πόντος και Αριστερά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου