Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΕΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αυτός είναι ο νέος στρατός που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Οι εξαγγελίες του υπ. Ευ.Βενιζέλου σχετικά με την εισαγωγή αλλοδαπών στις Στρατιωτικές Σχολές και τη μείωση του χρόνου Εναλλακτικής Θητείας, παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ ως «ένα βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τις επιταγές του Συντάγματος και τα ευρωπαϊκά δεδομένα», χωρίς να μπορούν να κρύψουν ότι ακριβώς για αυτό το λόγο εξυπηρετούν τις βαθύτερες σύγχρονες πολεμικές και κατασταλτικές ανάγκες, που έρχονται να ικανοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Για αυτό ακριβώς το λόγο αξίζει να φωτίσουμε το πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται. Το άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ (7-4-2010), με τίτλο «ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» επισημαίνει ότι “Μόνο η υπογραφή του υπουργού Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου απομένει για να προωθηθεί στα Γενικά Επιτελεία η πρόταση για τη νέα δομή δυνάμεων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Mε τη νέα δομή θα μπει «μαχαίρι» στον Στρατό Ξηράς, με περικοπές μονάδων και οπλικών συστημάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φθάνουν ως και 25%-30%. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη υπό συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο η νέα δομή δυνάμεων συνδέεται με άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η αλλαγή της δομής διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση της διακλαδικότητας και την προσαρμογή στα πρότυπα οργάνωσης που ισχύουν διεθνώς. Το δεύτερο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω και της ψήφισης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές.[…]Η νέα δομή δυνάμεων αναμένεται να εστιάσει σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στον εξορθολογισμό (ακόμη και στο κλείσιμο) μεγάλου αριθμού μονάδων του Στρατού Ξηράς (ξεπερνούν τις 800), πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς προφανή λόγο και αντικείμενο, καθώς πλέον η «από Βορρά απειλή έχει εκλείψει». Οι μειώσεις δεν θα αφορούν μόνο τον Στρατό Ξηράς αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους. Δεύτερον, στην απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα πυροβόλων αλλά και αρμάτων μάχης, τα οποία πλέον είναι επιχειρησιακώς άχρηστα. Και, τρίτον, στη μείωση της «οροφής» του προσωπικού, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται μεν ο αριθμός του, αλλά την ίδια στιγμή η επάνδρωση των μονάδων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης διασποράς τους για τοπικιστικούς ή και ψηφοθηρικούς λόγους».


Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί ένα στρατό μικρότερο (η δύναμη, στα χαρτιά, των 109.000 στελεχών πρακτικά θα μειωθεί στα 60.000-70.000), πιο ευέλικτο και με περισσότερους μισθοφόρους, με μεγαλύτερη Διακλαδικότητα, άμεση και συνολική διασύνδεση του με το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ (ήδη το 40% του Στρατού Ξηράς είναι άμεσα προσαρτημένο στις νατοϊκές ανάγκες), προσανατολισμένο στον «Εξ Ανατολών Κίνδυνο» (βλέπε ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός) και στις αποστολές εκτός συνόρων, με ανάδειξη του Δόγματος της Ασφάλειας εναντίον εσωτερικού (κοινωνικά κινήματα)-εξωτερικού εχθρού (Με έμφαση στις Ασύμμετρες Απειλές: στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», της μετανάστευσης και της πειρατείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι παραγγελίες των νέων, πανάκριβων φρεγατών, αξίας 6 δις ευρώ, γίνονται με γνώμονα την ωκεάνια δράση τους, δύο από τις καλύτερες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν στην Νατοϊκή και Ευρωστρατιωτική αποστολή στη Σομαλία, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος έχει δεσμευτεί να στείλει και χερσαίες δυνάμεις εκεί. Ο λόγος είναι η προστασία των ελλήνων πλοιοκτητών, αλλά και η ασφαλής διέλευση από τα στενά μεταξύ Σομαλίας-Υεμένης, καθώς η Ελλάδα, μέσω του ιδιωτικοποιημένου λιμανιού του Πειραιά επιδιώκει να παίξει κεντρικό ρόλο στις μεταφορές-εμπόριο μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού). Πρόκειται για μέτρα που συνδυάζονται με την απόπειρα να κλειστούν τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (ειρήνευση σε Αιγαίο-Κύπρο, συμφωνία για το Μακεδονικό, ρύθμιση υφαλοκρηπίδας με Αλβανία) και τις βλέψεις ανάδειξης του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού ρόλου της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έχοντας αυτά κατά νου μπορούμε να σχολιάσουμε τις εξαγγελίες του Ευ.Βενιζέλου:

1. Εισαγωγή αλλογενών Ελλήνων πολιτών στις στρατιωτικές σχολές, καθώς καταργείται ως αντισυνταγματική η προϋπόθεση όχι της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά του ελληνικού γένους των υποψηφίων.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για την ένταξη αλλοδαπών Μισθοφόρων σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ελληνικού στρατού, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα έκαναν λόγο για ένταξη μεταναστών ως Μισθοφόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις (αλλά και στις δυνάμεις καταστολής), απαντώντας στην χαμηλή επάνδρωση των μονάδων. Μια μεθόδευση που ήδη ακολουθείται από τον Αμερικανικό στρατό, όπου η καριέρα του «ξένου» ως Μισθοφόρου είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο για την απόκτηση της αμερικανικής ιθαγένειας. Η διατύπωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αποκαλύπτει την πηγή της έμπνευσης του: «στο διαγωνισμό για την επιλογή των σπουδαστών για τις Ανώτατες και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές ορίζεται ότι γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν»!

Γιατί όμως αυτή η αλλαγή τώρα από μια κυβέρνηση που οξύνει σε κάθε επίπεδο τον πόλεμο εναντίον των μεταναστών και συνολικά των εργαζομένων; Η απάντηση βρίσκεται στην απαίτηση για περισσότερους μισθοφόρους, που θα είναι πιο πρόθυμοι, εξαρτημένοι και έτοιμοι για όλα. Ο στρατός επομένως αναβαθμίζει έντονα και βίαια, δίπλα στα εθνικά-«πατριωτικά» του χαρακτηριστικά (υπεράσπιση Άμυνας Χώρας, εθνικιστική διαπαιδαγώγηση κλπ) τα υπερεθνικά του στοιχεία (και στην σύνθεσή του), εντασσόμενος σε ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς με ολοένα μεγαλύτερη δράση παγκόσμιου χωροφύλακα. Αποκαλύπτει ολοκάθαρα τον ταξικό του χαρακτήρα και ρόλο, εντός και εκτός συνόρων (π.χ. σχεδιασμοί και προετοιμασία ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-εθνικών στρατών για καταστολή εργατικών εξεγέρσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης).

Ο προσεκτικός παρατηρητής συνειδητοποιεί ότι η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται πιο πολεμική, λιγότερο δελεαστική από άποψη κύρους-προνομίων (περικόπτονται ακόμη και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις των αξιωματικών-υπαξιωματικών). Παράλληλα, οι μειώσεις στους μισθούς και το νέο ασφαλιστικό ωθεί τους αξιωματικούς να φεύγουν κατά εκατοντάδες από τις Ε.Δ. και συνδέει την επαγγελματική εξέλιξη με την πολεμική εμπλοκή (σχέδια παράλληλης επετηρίδας αξιωματικών που στη μια εξελίσσεσαι ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας και στη δεύτερη πιο γρήγορα ανάλογα την συμμετοχή σου σε αποστολές του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ).

Για αυτό, επομένως, διαπιστώνεται η εξής αντίφαση: ιδιαίτερα μετά την Εξέγερση του Δεκέμβρη (2008) μειώθηκε η προσέλευση υποψηφίων στις Στρατιωτικές–Αστυνομικές Σχολές, ενώ αυξήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών. Δηλαδή, η νεολαία σταδιακά απομακρύνεται επαγγελματικά από τον στρατό όταν έχει τις δυνατότητες να διαλέξει κάτι καλύτερο (τα παιδιά που έπιαναν υψηλές βάσεις προσανατολίζονται πια σε άλλες σχολές) και πάνε μόνο όσοι νέοι έχουν τρομερή ανάγκη (ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση κλπ).

Άρα, το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να απαντήσει σε αυτή την αντίφαση εξαλείφει τις διακρίσεις (αυστηρά κριτήρια ύψους-βάρους) για τις γυναίκες υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών και επιτρέπει την πρόσβαση στους αλλοδαπούς. Για τους τελευταίους, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνεται ένα σκληρότερο εκμεταλλευτικό πλαίσιο και όχι η πραγματική κοινωνική τους ένταξη. Στους χώρους παραγωγής και στον στρατό, οι ξένοι πρέπει «να ματώσουν», κυριολεκτικά, για να εξασφαλίσουν την όποια προσωρινή και αβέβαιη νομιμοποίηση!

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία, συνειδητοποιώντας το πόσο μεγάλη προσφορά υπάρχει για τις θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών, που θα αυξηθεί με την ένταξη αλλοδαπών στις Ε.Δ. σχεδιάζουν την αντικατάσταση των ακριβών ΕΠ.ΟΠ. (μηνιαίο κόστος 1.500 ευρώ), με την εξάμηνη μισθοφορική παράταση των εφέδρων (450 ευρώ μισθός και 150 ευρώ ασφάλιση). Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται το κοινό των πελατειακών σχέσεων για τους βουλευτές και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, αλλά και επιδιώκεται να απαλλαγεί σταδιακά ο στρατός από τους Επαγγελματίες Οπλίτες που διεκδικούν μονιμοποίηση μετά τα (7) χρόνια υπηρεσίας, αντικαθιστώντας τους από στρατευμένους-μισθοφόρους που θα κάνουν «STAGE για ένα εξάμηνο» και γρήγορα θα ανακυκλώνονται!

Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, το ΥΠΕΘΑ μειώνει το λειτουργικό κόστος των Ε.Δ. (μισθούς κλπ) εξασφαλίζοντας κεφάλαια για τις πολεμικές αποστολές σε 15 χώρες του εξωτερικού και για πολεμικούς εξοπλισμούς που καταλήγουν στους Έλληνες και ξένους βιομήχανους του ολέθρου (η σχέση λειτουργικού κόστους-εξοπλισμών ανατρέπεται δραματικά υπέρ των τελευταίων).

2. Η εμβάθυνση όμως του ταξικού και μισθοφορικού χαρακτήρα του στρατού έχει ένα ακόμη επεισόδιο. Ο υπουργός Ευ.Βενιζέλος που είδε το πολιτικό του προφίλ να αμαυρώνεται από τις χρυσοφόρες συμφωνίες με τους Γερμανούς για τα άχρηστα υποβρύχια, τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια και την τρομοκράτηση των φαντάρων στο ΚΕΤΧ Πάτρας προκειμένου να βρεθεί το κλεμμένο G3 A3, αλλά και από τις καταγγελίες για τα ρουσφέτια απέναντι στον Λάτση-Κασιδόκωστα, το Ρουβά, ανθρώπους της νύχτας κλπ, επιχειρεί να αναβαθμιστεί διαμέσου της μείωσης του χρόνου εκτέλεσης της Εναλλακτικής Θητείας (15 μήνες από 17).

Η μείωση, επομένως, του μεγέθους των Ε.Δ. του στρατού επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την υποχρεωτική στράτευση για να εξασφαλίσει τους έφεδρους αναλώσιμους των μονάδων της παραμεθορίου, τους αγγαριομάχους-συντηρητές των μονάδων και τους υπηρέτες των αξιωματικών, που θα προέρχονται κυρίως από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και ,ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι στους γόνους μικροαστικών και αστικών οικογενειών να κάνουν Εναλλακτική θητεία. Μακριά από την σκοπιά και τα 12ήμερα σκηνάκια, αλλά προσφέροντας 15 μήνες δωρεάν εργασία, συχνά σε θέσεις του Δημοσίου που μπορούν να ικανοποιήσουν τα ανώτερα μορφωτικά και εργασιακά εφόδια αυτών τω νέων. Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το πόσο αξιοποιήσιμη και βολική για το αστικό σύστημα εξουσίας είναι η Εναλλακτική Θητεία.

Στην Ελλάδα, ο προβαλλόμενος τουρκικός «επεκτατισμός» αποτελεί την αιτία και αφορμή για τη διαιώνιση της Υποχρεωτικής Στράτευσης. Από την άλλη μεριά, γίνεται ξεκάθαρο το μέγεθος της έντασης και η απόπειρα ενίσχυσης της κοινωνικής διαστρωμάτωσης μεταξύ της στρατευμένης νεολαίας. Η υπόθεση του Λάτση-Κασιδόκωστα προβλήθηκε υπέρμετρα από τα ΜΜΕ και σοκάρισε, γιατί με απλό τρόπο ανέδειξε την υποταγή των Σοσιαλιστών του Γ.Παπανδρέου και του Ευ.Βενιζέλου, αλλά και όλων των αστών πολιτικών, στον κόσμο του πλούτου, ενώ με ωμότητα το κατεστημένο έστειλε το δικό του μήνυμα: τα παιδιά των πλουσίων, των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι άνθρωποι του θεάματος, με τον άλφα ή βήτα τρόπο δεν θα υπηρετούν. Μένει επομένως στο ΥΠΕΘΑ να κρατήσει μακριά από τον στρατό και τα μικροαστικά-αστικά στρώματα (από εδώ προέρχονται κυρίως οι ανυπότακτοι, αλλά και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στου Παραλόγου τη θητεία). Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση που ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο στην Αλγερία του γαλλικού στρατού και την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ο στρατός γίνεται υπόθεση των νεώτερων και φτωχότερων, είτε υπηρετούν ως έφεδροι, είτε ως επαγγελματίες. Η Στράτευση στα 19 που ήταν γεγονός πάντα για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών επανέρχεται και ανατροφοδοτείται από το σχολείο της Αγοράς που δρομολογεί η Διαμαντοπούλου.

3. Τέλος, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβαθμίσει το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη. Η οργή και η αγανάκτηση εφέδρων και μονίμων δεν πρέπει να βρει αγωνιστική και συνδικαλιστική έκφραση. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φοβούνται όπως ο «διάολος το λιβάνι» το Συνδικαλισμό στον Στρατό, γι’ αυτό και πηγαίνουν το ΣΥΣΜΕ στον Άρειο Πάγο, παγώνοντας έστω και την εξέταση του ενδεχόμενου Συνδικαλιστικής έκφρασης των μονίμων για (5) χρόνια, ενώ ακόμη περισσότερο, δε θέλουν ούτε να ακούσουν για Ελεύθερο Συνδικαλισμό των Φαντάρων.

Αντιπαραβάλλουν στους συλλογικούς αγώνες και στις μαχητικές διεκδικήσεις, «ανεξάρτητες» από τον κοινωνικό έλεγχο Αρχές, αλλά διορισμένες και πλήρως ελεγχόμενες πολιτικά-οικονομικά από το κράτος και την κυβέρνηση, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα μας λυπηθούν και θα θέσουν τα ζητήματα για Εμάς και χωρίς Εμάς!

Το κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό, που το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων αναπτύσσουν καθημερινά στα στρατόπεδα δίνοντας τη μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και στην πολεμική εμπλοκή στις δολοφονικές αποστολές του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ είναι η συλλογική-μαχητική απάντηση της νεολαίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα η κοινωνία πρέπει να απαντήσει με αποφασιστικότητα στο ζήτημα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ των Φαντάρων, που πλέον αποτελεί απαίτηση των καιρών.

Βεβαίως, το βασικό ερώτημα είναι όχι το τι στρατό θέλουμε, αλλά αν η κοινωνία χρειάζεται τον στρατό!

Από Δίκτυο Σπάρτακος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου