Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το Κυνήγι του Θησαυρού

 Ένα ντοκιμαντέρ για τους μεγαλειώδεις αγώνες του περήφανου λαού της Βορειανατολικής Χαλκιδικής από τα ορυχεία χρυσού του Μποδοσάκη το '70 για καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι τη μεταλλουργία της TVX το '90 για το περιβάλλον.
Μια πηγή έμπνευσης για το φωκικό λαό και τα αντίστοιχα περιβαντολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο με το ανεξέλεγκτο ξεκοίλιασμα των βουνών τόσες δεκαετίες και την προσπάθεια για επιφανειακές εξορύξεις τον τελευταίο καιρό από την S&B, όσο κι από τη δηλητηρίαση του Κορινθιακού από την κόκκινη λάσπη του εργοστασίου της ΑτΕ.

Χαρακτηριστική η στάση της 'σοσιαλιστικής' κυβέρνησης της εποχής και των γνωστών πουλέν του εκσυγχρονισμού (Αννούλα, Ρέππας, Πετσάλνικος) που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα, όπως και του γνωστού και μη εξαιρετέου Πάχτα (τον θυμάστε, άραγε;)
Διαχρονική η διαστρέβλωση των γεγονότων από τα μεγάλα τοπικά ΜΜΕ (τα κεντρικά το 'χαν ψιλοπνίξει το θέμα όπως θυμόμαστε, αν θυμόμαστε), καθώς και η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγωνιζόμενων κατοίκων από τους 'προστάτες του πολίτη', τα 'παιδιά του λαού'.
Ας έχουμε πάντα υπ' όψη μας πως όταν ο λαός διεκδικεί τα δικαιώματά του, όλοι αυτοί (οικονομικά συμφέροντα, πολιτική ηγεσία, μεγάλα ΜΜΕ, δυνάμεις καταστολής) βρίσκονται συνασπισμένοι απέναντί του. Ας μην τρέφουμε λοιπόν αυταπάτες, ο αγώνας είναι πάντα ζόρικος.



Περισσότερες πληροφορίες στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου