Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ‏

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενέκρινε την δημιουργία άμεσα ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η επιλογή της ολοκληρωτικής στρατιωτικής επέμβασης είναι πάντα ανοιχτή για τις επιτιθέμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καθώς η απόφαση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εγκρίνοντας "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και επιβληθεί στον λιβυκό στρατό κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

   
Ασφυκτικές πιέσεις ασκήθηκαν από τη Βρετανία, Γαλλία (είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει και μόνη της στην λήψη στρατιωτικών μέτρων), που τώρα δηλώνει έτοιμη για "αεροπορικά πλήγματα  μόλις υιοθετηθεί η απόφαση» και τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη δήλωσε ότι η κυβέρνηση του πιστεύει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη μέτρων προστασίας για τους πολίτες στη Λιβύη, τα οποία θα υπερβαίνουν την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από τη χώρα». Η Σούζαν Ράϊς διευκρίνισε ότι "η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να είναι έτοιμο να σχεδιάσει μέτρα τα οποία θα περιέχουν μεν, αλλά και θα υπερβαίνουν ίσως την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη".  Δικαιολογώντας την στάση της χώρας της δήλωσε πως οι ΗΠΑ "βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα". "Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια", πρόσθεσε. Τέλος, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους". 

Της απόφασης προηγήθηκαν τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων απηχώντας τις ισχυρές ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα διαφορετικά συμφέροντα. Πριν δύο μέρες η Κίνα δήλωσε έτοιμη να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της στην Λιβύη. Δεν περνά απαρατήρητη η σύγκρουση Καντάφι-Μπερλουσκόνι (η Ιταλία αποτελούσε τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Λιβύης), κατηγορώντας τον ατιμασμένο Ιταλό ηγέτη για προδοσία, που φυσικά θα πληρώσει και το κάλεσμα του δικτατορικού καθεστώτος σε Κίνα-Ρωσία-Ινδία για σύναψη προνομιακών και αποκλειστικών οικονομικών σχέσεων!
Παράλληλα, ο Καντάφι απειλούσε ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, στο τελευταίο οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο", απελευθερώνοντας τους κατοίκους από τους τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα και τους μισθοφόρους. "Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο", απειλούσε τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.


Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν". "Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της". Κατήγγειλε μια "συνωμοσία" της διεθνούς κοινότητας και τη "βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα".Τέλος, έστειλε μήνυμα συνδιαλλαγής: «είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη. 
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία απείχαν επίσης.Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει "σημαντικούς κινδύνους". "Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της "δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας". "Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό", πρόσθεσε. Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε "λυπηρό" το γεγονός ότι "επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος". Η Ρωσία είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του "είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις". 
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Πραγματικά φαίνεται ότι το ελληνικό κεφάλαιο και κράτος παίζει σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα. Εν μέσω εμφυλίου ελληνόκτητο γιγαντιαίο τάνκερ αποπλέει από Λιβυκό λιμάνι μεταφέροντας πετρέλαιο στην Κίνα, ενώ πρόσφατα ξένα δίκτυα και οι εξεγερμένοι Λίβυοι καταγγέλλουν ότι ελληνόκτητα πλοία  εφοδιάζουν το Καθεστώς Καντάφι με όπλα, πολεμοφόδια και καύσιμα, καθώς διυλιστήρια της Λιβύης είτε βάλλονται είτε είναι στην κατοχή των αντιπάλων του.Παράλληλα,  από την αεροπορική βάση του Αράξου πετούν στην περιοχή Μάλτας και Λιβύης ένα ζεύγος Βελγικά F-16, που  ανήκουν στην 10η πτέρυγα Τακτικής Αεροπορίας του Βελγίου, συμμετέχοντας στην επιχείρηση επιτήρησης πτήσεων του ΝΑΤΟ. 
Ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τέσσερις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, οι αεροπορικές βάσεις της δυτικής Πελοποννήσου (Ανδραβίδα, Άραξος), του Ακτίου στην Ήπειρο και της Κρήτης (Σούδα),  οι οποίες είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τα Νατοϊκά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή, θα αποτελέσουν την βάση των Νατοϊκών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης αποκλεισμού στην Λιβύη, μαζί με άλλα πέντε αεροδρόμια της Ιταλίας και τρία της Ισπανίας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ η μεταφορά αεροπορικών δυνάμεων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες ώρες  θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης συνεπάγεται συντριπτικούς βομβαρδισμούς επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων και κυρίως της Αεράμυνας του Λιβυκού στρατού (αντιαεροπορικά, θέσεις πυραυλικής άμυνας, σταθμούς ραντάρ κλπ) με την συμμετοχή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων και πληθώρα από σμήνη πολεμικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει για πρώτη φορά σε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς θεωρείται ότι δεν επαρκεί η αεροπορική δύναμη που μεταφέρουν τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ήδη έχουν αρχίσει και περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζώνης επιτήρησης πάνω από τη Λιβύη. Της Νατοϊκής αυτής απόφασης προηγήθηκαν οι αποστολές   Νατοϊκών αεροσκαφών AWACS, προκεχωρημένη βάση των οποίων αποτελεί το αεροδρόμιο του Ακτίου της Πρέβεζας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική συνεισφορά σε μέσα και στην επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον εναέριο χώρο της Λιβύης, πέρα από τη διάθεση του ελληνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR - σε μήκος άνω των 600 χιλιομέτρων γειτονεύει με το FIR της Λιβύης. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWΑCS, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 4 αεροσκάφη αυτού του είδους, που πετάνε ανά ζεύγη, σαρώνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις με τα ραντάρ τους σε βάθος 300 χιλιομέτρων, με «δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων» και «έλεγχο αεροσκαφών αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων», όπως αναγράφει η ιστοσελίδα του ΓΕΑ
Σημαντικό ρόλο στην 24ωρη επιτήρηση αναλαμβάνει και η Σούδα, η οποία φιλοξενεί το αεροσκάφος RC-135W με τον χαρακτηριστικό αριθμό Rivet Joint 62-4130, το οποίο έχει δυνατότητα ηλεκτρονικών υποκλοπών και συλλογής πληροφοριών. 
Συμπεραίνουμε επομένως ότι η τεράστια συγκέντρωση νατοϊκών στόλων που άρχισε με την πρόφαση της σωτηρίας ξένων υπηκόων, μετατρέπεται σε μια καλά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση που αφού έδωσε στο δικτάτορα Καντάφι τον απαιτούμενο χρόνο να φθείρει και συντρίψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιο ριζοσπαστικές και μαχητικές δυνάμεις της εξέγερσης, βασιζόμενος στους μισθοφόρους, τα τεθωρακισμένα, το βαρύ πυροβολικό και κυρίως την Πολεμική Αεροπορία, τώρα στρέφεται ενάντια του, για να προστατεύσουν δήθεν τους αμάχους, καταλογίζοντας του Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Η απόφαση αναφέρεται στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων. Έτσι γίνεται πράξη η ρήση Βενιζέλου που καλούσε το ΝΑΤΟ να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του από τις προηγούμενες επεμβάσεις, αφού το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις της «Καταιγίδας της Ερήμου», του πρώτου πολέμου κατά του Ιράκ και της Σομαλίας.
Η αποχώρηση του Καντάφι από το πολιτικό προσκήνιο και η ταυτόχρονη ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα τους επιστρέψει να συνδιαλλαγούν με τις πιο «διαλλακτικές» και συμβιβαστικές τάσεις των αντικατανταφικών δυνάμεων, διαφυλάττοντας το αστικό καθεστώς εξουσίας και τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, ορθώνοντας τείχη στους πρόσφυγες.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ - Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ:ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  ΕΠΙΘΕΣΗ
Στη Σούδα ήδη υπάρχει πολεμική ετοιμότητα. Η ναυτική και η αεροπορική βάση την τελευταία εβδομάδα «εξυπηρέτησε» 30 πολεμικά αεροσκάφη τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν ήδη στο χώρο της Λιβύης, εννέα πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Την προηγούμενη Παρασκευή αναμενόταν στη Σούδα, το αµερικανικό αντιτορπιλικό «USS Stout». Το πλοίο φέρει το αντιπυραυλικό σύστημα Αegis μια πλωτή αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον και στη Μεσόγειο. Αν και στο λιβυκό οπλοστάσιο δεν έχουν καταγραφεί τόσο σοβαρές απειλές, η παρουσία του πλοίου θεωρείται περισσότερο επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ.
Και τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι  βασικό ορμητήριο της σχεδιαζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης  είναι η Κρήτη, με τη αεροναυτική βάση της Σούδας να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και τους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νησιού, απέναντι από τις λιβυκές ακτές, να μετατρέπονται σε κέντρο ανεφοδιασμού, όπου καταφθάνουν ναυλωμένα από τον αμερικανικό στρατό εμπορικά πλοία με κοντέινερ.  Στη Σούδα έχει στηθεί αερογέφυρα όπου αποβιβάζονται με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατά εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από παραμονή 2-3 ημερών, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, που καταφθάνουν στον κόλπο. Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών που αποβιβάζουν στην Κρήτη πεζοναύτες, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Τόπος ελλιμενισμού για τα αμερικανικά ελικοπτεροφόρα και τα αεροπλανοφόρα είναι το Μαράθι της Σούδας, όπου υπάρχουν και οι σχετικές υποδομές.
Οι New York Times έκαναν επίσης ειδική αναφορά στην παρουσία και το ρόλο που ενδεχομένως κληθούν να έχουν, το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο Kearsage και το πλοίο συνοδείας Ponce, που κατέπλευσαν πρόσφατα στη Σούδα. Τα πολεμικά σκάφη μεταφέρουν μια ειδική μονάδα πεζοναυτών, την 26η Marine Expeditionary Unit, η οποία είναι ικανή να διεξάγει αστραπιαίες κινήσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Στη δύναμή της, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εντάσσονται πολεμικά αεροσκάφη τύπου Χάριερ, αμφίβια μέσα, ελικόπτερα και 400 πεζοναύτες. Ο στολίσκος μπορεί να εξελιχθεί ως φόβητρο και ως ένα μοντέρνο παράδειγμα της «διπλωματίας των κανονιοφόρων!
Προς τη Λιβύη κινούνται ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και άλλα πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους «Κρουζ», καθώς και πλοία υποστήριξης, δείχνοντας έτσι ότι προετοιμάζεται πολεμική επιχείρηση. Εξάλλου, περισσότερα των από 20 πολεμικά πλοία Νατοϊκών χωρών, με μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου βρίσκεται και το προπύργιο του Καντάφι, η πρωτεύουσα Τρίπολη, ενισχύουν την αίσθηση ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης. Η ελληνική ναυτική παρουσία δίνεται από δύο φρεγάτες που εναλλάσσονται («ΨΑΡΑ» και «ΥΔΡΑ) και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», που έχει σαν αποστολή την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.
Ήδη, η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ πήρε τη σκυτάλη από τα ΨΑΡΑ. Άλλη μία φρεγάτα, ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ έδεσε τη Δευτέρα στη ΣΟΥΔΑ, για να αποτελεί εναλλακτική λύση στις αποστολές της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ.
Εντύπωση προκαλεί ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο τα πιο ακριβά και δολοφονικά ελληνικά πολεμικά συστήματα, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας εμπλέκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Προκαλεί πλέον τεράστια οργή και αγανάκτηση η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που σε εποχές ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, τεράστιας μείωσης μισθών και κοινωνικών παροχών, όταν κλείνουν χιλιάδες σχολεία και νοσοκομεία, επιβάλλει στο λαό μας να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  για τις δολοφονικές επεμβάσεις και αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ. Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό έχει μία φρεγάτα στην επιχείρηση ATALANTA, ενώ φρεγάτες και πυραυλάκατοι εμπλέκονται κατά καιρούς στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2,, στη UNIFIL στο Λίβανο, στην ACTIVE ENDEANVOUR στη Μεσόγειο και στην ENDURING FREEDOM. Ταυτόχρονα, οξύνεται το πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών αυτών!
ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η εξέγερση του λαού της Λιβύης έχει ανάγκη την Αλληλεγγύη μας. Νίκη στους Εξεγερμένους, Ανατροπή του Δικτάτορα Καντάφι, έξω όλοι οι Ιμπεριαλιστές από Αφρική και Μέση Ανατολή.
Καθήκον η εναντίωση μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το μπλοκάρισμα της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της παραχώρησης διευκολύνσεων σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ. Έξοδο της χώρας μας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. και διάλυση τους.
Καλούμε τους φαντάρους και τους μόνιμους να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών τους σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.
Να απαιτήσουμε το Άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Συνόρων, την Χορήγηση Πολιτικού Ασύλου σε όσους το έχουν ανάγκη, τη διάλυση της FRONTEX, την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών και την στήριξη των προσφύγων.
Εργατικοί Διεθνιστικοί αγώνες για τα κοινά μας δικαιώματα.
Από Δίκτυο Σπάρτακος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου