Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Έχει ρεύμα η αναρχία

Η 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική αφέθηκε χτες ελεύθερη. Η Γερμανίδα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας και δήλωσε αναρχική. Έχει ενδιαφέρον ο διάλογος της Γερμανίδας με την εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γερμανίδας, η εισαγγελέας την ρώτησε γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και επιστολές συλληφθέντων με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η Γερμανίδα απάντησε πως τα κείμενα ήταν δημοσιευμένα και η εισαγγελέας σχολίασε πως «δεν είναι φυσιολογικό να έχεις στο σπίτι σου κείμενα τρομοκρατών».
Προφανώς, από το μυαλό της εισαγγελέως δεν έχει περάσει ποτέ η ιδέα πως αυτοί που διώκονται ως τρομοκράτες αυτοπροσδιορίζονται ως επαναστάτες και δεν θεωρούνται τρομοκράτες από όλους – υπάρχουν άνθρωποι που τους στηρίζουν, άλλοι που τους θαυμάζουν και πολλοί που τους παρακολουθούν με ενδιαφέρον ή και περιέργεια.
Στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας –όπου μπορείς να βρεις όλα τα κείμενα του πλανήτη στο διαδίκτυο- μια Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί πως δεν είναι φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του κείμενα «τρομοκρατών». Από την άλλη, η εισαγγελέας θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του περιοδικά για τα ζώδια. Επίσης, θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος σπίτι του τηλεόραση και να παρακολουθεί μεσημεριανάδικα και σαπουνόπερες – αυτά είναι πολύ φυσιολογικά πράγματα.

Προσπαθώ να φανταστώ την εισαγγελέα. Μια παντρεμένη Ελληνίδα -που ίσως έχει παιδιά- έρχεται φάτσα κάρτα με μια 27χρονη Γερμανίδα που της δηλώνει ευθαρσώς πως είναι αναρχική και πως δεν τρέχει τίποτα που έχει στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστών.
Οπωσδήποτε, η Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί την 27χρονη Γερμανίδα «παιδί» - ένα παιδί που παραστράτησε και ξέφυγε από την αγκαλιά της οικογένειάς της. Όταν στην Ελλάδα θεωρείσαι παιδί μέχρι τα 50, είναι δύσκολο για την εισαγγελέα να αντιληφθεί πως η 27χρονη Γερμανίδα που έχει απέναντί της είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που έχει πάρει τη ζωή της στα χέρια της εδώ και αρκετά χρόνια. Θα περίμενε να ακούσει μερικές τυπικές «ελληνικές» δικαιολογίες, τίποτα παρακάλια, κάποια αναφορά σε μια χαροκαμένη μάνα, και βλέπει ακριβώς το αντίθετο: μια γυναίκα που έχει το θάρρος της γνώμης της και των επιλογών της.
Η «γκάφα» της Αντιτρομοκρατικής –που παρουσίασε τη Γερμανίδα ως παιδί πρώην μελών της RAF- ανέδειξε μερικές διαφορές ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κοινωνία. Αμέσως μετά τη σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας, η μητέρα της δήλωσε πως η κόρη της είναι αναρχική και τα αδέρφια της είπαν με περηφάνια πως ανήκουν κι αυτά στον αναρχικό χώρο.
Όταν συλλαμβάνονται Έλληνες αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές, η οικογένειά τους συνήθως απουσιάζει επειδή αισθάνεται ντροπή. Αν το παιδί τους ήταν σε κάποιο reality και κουνούσε τον κώλο του, οι γονείς του θα φούσκωναν από περηφάνια, αλλά ντρέπονται που το παιδί τους είναι αναρχικό. Οι Γερμανοί μας νίκησαν και σε αυτόν τον τομέα• η «χαλαρή» και «αδιάφορη» γερμανική οικογένεια αποδεικνύεται πιο ενωμένη και πιο ειλικρινής στα δύσκολα από την «δεμένη» ελληνική οικογένεια.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω πως η γενναιότητα, η υπευθυνότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι νεαροί Έλληνες αντιεξουσιαστές τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι αξιοπρόσεκτες. Σε μια χώρα που οι τριαντάρηδες ζητάνε χαρτζιλίκι από τον μπαμπά, οι τριαντάρες κωλοβαράνε όλη μέρα γιατί θεωρούνται μπεμπέκες και όλοι οι πολιτικοί δηλώνουν αθώοι για την κατάντια της χώρας, βλέπεις 20χρονους και 23χρονους αντιεξουσιαστές να αναλαμβάνουν ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών τους και να δηλώνουν στα ίσια πως δεν αναγνωρίζουν ούτε τα δικαστήρια, ούτε το κράτος, ούτε τίποτα (σ.σ. «Αναρχική είμαι, δεν είμαι ζητιάνα να κάνω παζάρια και διαπραγματεύσεις» είχε γράψει σε επιστολή της η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη). Επίσης, σε μια εποχή απόλυτης ιδιωτείας, αυτοί οι νεαροί επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη στους συντρόφους τους.
Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας ή κοινωνιολόγος για να κάνω αναλύσεις στις κοινωνικές αλλαγές, αλλά περπατάω στους δρόμους, βλέπω και προσπαθώ να καταλάβω. Πριν από μερικά χρόνια, σε μια πορεία του Πολυτεχνείου, διαπίστωσα με έκπληξη πως το μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών δεν αποτελείτο πια από τα συνήθη διακόσια με τριακόσια άτομα – ήταν πια χιλιάδες.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι συλλήψεις και οι καταδίκες –αλλά και η κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση- θα πυκνώσουν κι άλλο τις τάξεις των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών.
Είναι λάθος να βαφτίζονται τρομοκράτες, είναι λάθος να φυλακίζονται, είναι λάθος να αντιμετωπίζονται με χιλιάδες αστυνομικούς. Είναι λάθη που θα πληρωθούν ακριβά. Αλλά δεν αρκεί να το λέω εγώ.

Από Πιτσιρίκος



Η Ελλάδα άντρο της διεθνούς τρομοκρατίας

Ανανεωμένο παρουσιάζεται το πρόγραμμα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην έναρξη της νέας χρονιάς, αφού ξεκίνησε η δίκη των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Αυτή η δίκη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ξεφύγει λίγο το τηλεοπτικό κοινό από τα δυσάρεστα οικονομικά σενάρια -που το έχουν κουράσει πια- και να ψυχαγωγηθεί με τα αστυνομικά σενάρια. Παράλληλα, η δίκη θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες να θυμηθούν τις χρυσές μέρες της δίκης των μελών της οργάνωσης 17Ν και το μεθυστικό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα τα πρώτα χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η διεξαγωγή της δίκης δεν σταματάει τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξεύρεση και σύλληψη νέων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συλλαμβάνουν σχεδόν όποιον να ΄ναι, με το σκεπτικό πως, αν συλλάβουν όλους τους πολίτες, θα πιάσουν κι αυτούς που ψάχνουν.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν η σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας Φέι Μάγιερ, η οποία είναι κόρη της διαβόητης Μπάρμπαρα Μάγιερ που είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 1985 -εκπροσωπώντας το αντάρτικο πόλεων-, και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην ακροαριστερή οργάνωση RAF. Πατέρας της 27χρονης είναι ο διάσημος τερματοφύλακας της Μπάγιερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας, Ζεπ Μάγιερ, ο οποίος τρομοκρατούσε τους αντίπαλους επιθετικούς -φορώντας παντελονάκια σαν βράκα- και δεν έτρωγε γκολ με τίποτα. Ο Ζεπ Μάγιερ σκοτώθηκε σε αγώνα παλαίμαχων Γερμανών ποδοσφαιριστών με την ομάδα της Γερμανικής Αστυνομίας, όταν μια βολίδα του Φραντς Μπεκενμπάουερ τον βρήκε στο δόξα πατρί. Αξίζει να σημειωθεί πως θεία της Γερμανίδας που συνελήφθη ήταν η Ούλρικε Μάινχοφ, νονά της η Νίνα Χάγκεν ενώ προγιαγιά της ήταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, η 27χρονη Γερμανίδα θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να έχει εκτελεστεί από τις γερμανικές αρχές αμέσως μετά τη γέννησή της γιατί στο DNA της υπάρχει η παραβατική συμπεριφορά και, απλώς, ήταν θέμα χρόνου πότε θα αρχίσει να βάζει βόμβες και να τα κάνει όλα Κούγκι - οπότε, καλύτερα που την συνέλαβαν από τώρα, ώστε να μην προλάβει να ανατινάξει την Ακρόπολη.
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν πως η Γερμανίδα είχε επαφές με άλλους νεαρούς συλληφθέντες αλλά αποκλείεται να ήταν φιλαράκια, γιατί οι Γερμανίδες είναι ψυχρές, αυταρχικές και ψηλομύτες, και δεν γουστάρουν κοινωνικές επαφές με κατώτερους λαούς όπως οι Έλληνες - άρα, κάτι ύποπτο και συνωμοτικό υπάρχει στη συμπεριφορά της.
Η μητέρα και τα αδέρφια της Γερμανίδας αρνούνται κατηγορηματικά την ενοχή της, αλλά αίμα τους είναι, τι θέλατε να πούνε; «Η Φέι ήταν όλη μέρα στην κουζίνα και πάλευε να φτιάξει βόμβες;». Βέβαια, από μέσα τους είναι χαρούμενοι που την συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική, γιατί θα μπορούν επιτέλους οι άνθρωποι να κοιμούνται χωρίς τον φόβο μήπως τους τινάξει στον αέρα. Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να συλλάβει τη μητέρα και τα αδέρφια της 27χρονης Γερμανίδας -με την κατηγορία της συγγένειας μαζί της-, αλλά υποψίες γεννάει και το γεγονός ότι επέλεξαν να ζουν στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πλούσια Γερμανία και να την περνάνε ζωή και κότα. Παράλληλα, θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πατέρα της 27χρονης, ο οποίος αναστήθηκε και διαφεύγει στη Γερμανία.
Οι γερμανικές αρχές διαψεύδουν τα στοιχεία που έδωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την καταγωγή της Φέι Μάγιερ, αλλά δεν θα πρέπει να πάρουμε τους ισχυρισμούς τους στα σοβαρά, αφού είναι ολοφάνερο πως λένε ψέματα για να μην μας δώσουν ποτέ τις πολεμικές αποζημιώσεις, αν αποφασίσουμε ποτέ να τις διεκδικήσουμε.
Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται τώρα μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, η Ραφαέλα Καρά, η οποία εθεάθη να πίνει φρεντοτσίνο με έναν ύποπτο νεαρό σε καφετέρια της Φωκίωνος Νέγρη. Η Ραφαέλα -η οποία είναι θεογκόμενα και έχει το διάολο στο κορμί της- είναι κόρη του Ρομπέρτο Μπάτζιο -του πασίγνωστου ιδρυτικού στελέχους της οργάνωσης «Ερυθρές Ταξιαρχίες» - και της Τσιτσιολίνα.

Του Πιτσιρίκου,
Από The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου