Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τον απόπλου πλοίων για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα απαγόρευσε η Κυπριακή κυβέρνηση

Οι δήθεν 'κομμουνιστές' του ΑΚΕΛ και του κύπριου προέδρου Χριστόφια δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στο φασιστικό ισραηλίτικο κράτος με μια κατάπτυστη απόφαση απαγόρευσης του απόπλου από τα κυπριακά λιμάνια των καραβιών της πολυεθνικής αποστολής του free gaza movement και του ship to gaza, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από την Ελλάδα για τη Γάζα, μεταφέροντας για άλλη μια φορά ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως το μήνυμα της ελευθερίας για τους αποκλεισμένους παλαιστίνιους στη μεγαλύτερη σύγχρονη φυλακή του κόσμου.
Με την αστεία δικαιολογία ότι "ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας", η κυπριακή κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στο βωμό των πολιτικών ισορροπιών μεταξύ κρατών κι εξουσιαστών, θυσιάζεται κάθε δίκαιο, κάθε αλληλεγγύη, κάθε αξιοπρέπεια, ακόμα και για κυβερνήσεις που δήθεν αντιπροσωπεύουν πολύπαθους λαούς, όπως ο κυπριακός.
Στον αντίποδα ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, τίθεται ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Στόλος της Ελευθερίας», που έχει ως στόχο να σπάσει την πολιορκία της Γάζας από τους Ισραηλινούς.




Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Σχετικό διάταγμα, είπε, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.
Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι η απόφαση για έκδοση του διατάγματος λήφθηκε, ύστερα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έκρινε πως σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος. Οι θέσεις, μας, είπε, έγιναν κατανοητές από όλους.
Η υπουργός Συγκοινωνιών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και του έγιναν διαβήματα. Η απόφαση, είπε, ήταν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον Παλαιστινιακό λαό και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα πως "ο αποκλεισμός της Γάζας είναι απάνθρωπος και πρέπει να αρθεί".
Είπε επίσης ότι μεταφέρεται ανθρωπιστικό και οικοδομικό υλικό, για μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών του πληθυσμού.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποκάλυψε το μέρος που βρίσκονται αναφέροντας απλώς ότι είναι έτοιμοι να αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων.
Πρέπει, είπε, η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ότι "δεν μπορεί το Ισραήλ να κρατά εγκλωβισμένους ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, σε απάνθρωπες συνθήκες και με κατεστραμμένες λόγω των βομβαρδισμών υποδομές".-

Σε επιφυλακή η Αστυνομία

Η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα προς τήρηση των απαγορεύσεων που τέθηκαν σε ισχύ από τις 21 Μαΐου 2010 στη βάση της απόφασης για απαγόρευση απόπλου ή και κατάπλου πλοίων ή σκαφών οποιουδήποτε τύπου από/προς κυπριακά λιμάνια με τελικό προορισμό τη Γάζα.
Αυτό ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος αφού επανέλαβε ότι η απόφαση λήφθηκε από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, οι οποίοι, όπως είπε, εξέτασαν το θέμα που προέκυψε από την πρόθεση μη κυβερνητικών οργανισμών να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως σημείο διαμετακόμισης προς τη Γάζα, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε πλοίο ή σκάφος εκδηλώσει πρόθεση για είσοδο στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας και κατάπλου σε λιμάνι, θα ενημερωθεί για την απόφαση που υπάρχει.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή κινούνται έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, (δηλαδή πέραν των 12 ναυτικών μιλίων) συνολικά έξι πλοία των οποίων οι κινήσεις παρακολουθούνται από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Από Φιλελεύθερος 


Ο Κύπριος ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, είναι ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Στόλος της Ελευθερίας», που έχει ως στόχο να σπάσει την πολιορκία της Γάζας από τους Ισραηλινούς.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας» συμμετέχουν η Κίνηση για την Ελευθερία της Γάζας (Free Gaza Movement), η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (Εuropean Campaign to End the Siege of Gaza, ECESG), η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση Insani Yardim Vakfi (IHH), η ελληνική «Ενα καράβι για τη Γάζα», η Σουηδική «Ship to Gaza Sweden», καθώς και η Διεθνής Επιτροπή για την άρση της Πολιορκίας της Γάζας (International Committee to Lift the Siege on Gaza), μαζί με εκατοντάδες ακόμη ομάδες και οργανώσεις ανά τον κόσμο που στηρίζουν την προσπάθεια.
Ο διεθνής ανθρωπιστικός στόλος απαρτίζεται από εννιά πλοία, με πάνω από 750 ανθρώπους προερχόμενους από περισσότερες των 60 χωρών και θα προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας στις 27-28 Μαΐου.
Ο σκοπός του Στόλου της Ελευθερίας είναι διπλός», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας πως ο πρώτος και σημαντικότερος είναι να στείλει ένα ισχυρό, συμβολικό και πολιτικό μήνυμα, το οποίο θα καλεί για την άρση της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ. «Ο δεύτερος είναι να ανακουφίσει τους δεινοπαθούντες κατοίκους της Γάζας, καθώς τα πλοία μεταφέρουν ουσιώδεις ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και κατασκευαστικά υλικά», πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Τα πλοία μεταφέρουν συνολικά πάνω από 10.000 τόνους ιατρικού, εκπαιδευτικού και οικοδομικού υλικού, ξυλεία, 100 προκατασκευασμένα σπίτια τα οποία μπορούν να στεγάσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Μεταφέρουν, επίσης, 500 ηλεκτρικά οχήματα για άτομα με αναπηρία, καθώς ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα άφησε πίσω του περίπου 600 άτομα με αναπηρίες.

Από Σημερινή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου